Skip to Navigation

Táplálásterápia

Az izomerő újraépítése elengedhetetlen a szarkopénia kezelése során

A fehérje és aminosav (különösen leucin) -tartalmú tápszernek bizonyítottan antikatabolikus hatása van, azaz csökkenti az izmok leépülését.

Az esszenciális aminosavak az izomfehérje szintézis legfontosabb anabolikus stimulusai. Az aminosavak biztosítják a szintézishez szükséges építőanyagokat. [1]

Leucin, esszenciális aminosav, amely az izomszövetek energiaháztartásában központi szerepet játszik.  [2]

A tanulmányok szerint a gyógyászati táplálásterápia az alábbiak szerint képes az izomtömeg és izomerő felépítését támogatni:

Az esszenciális aminosav koncentráció a vérben:

  1. Idősebb korban megnő az a küszöbérték, amelytől az anabolikus (izomfelépítő) hatás kiváltódik. Ezért az izomfehérje szintézis kiváltásához az idősebb embereknél kedvezőbb hatású a kiugró, csúcsos, étkezés utáni (postprandial)  esszenciális aminosav szint, mint az egyenletes, enyhén emelt szint. [3,4]
  2. Az izomfehérje szintézis gyorsan reagál a megnövekedett esszenciális aminosav-szintre a vérben. Ez az effektus azonban rövid idő múlva leáll. [5]
  3. Ezért fontos ebben az időintervallumban a gyors és magas esszenciális aminosav-szint elérése. [6]
  4. Fiziológiás szempontból bizonyított, hogy az izomépítő hatást a vérkeringésen gyorsan áthaladó ún. "gyors" fehérjék (pl. tejsavó) előnyösebben befolyásolják, mint a "lassú" (pl. kazein). [3]
  5. Az esszenciális aminosavak forrásaként ezért célszerűbb a "gyors" fehérjék alkalmazása. [3]
  6. A kalóriaszegény termék még inkább növeli a postprandiális aminosavak mennyiségét és rendelkezésre állását. [7]

Az esszenciális aminosavak helyes adagolása és összeállítása:

  1. Több tanulmány is igazolja, hogy aaz időseknél a leucin (3 g) és más esszenciális aminosavak (10 g) étkezésenkénti magasabb bevitele szükséges az izomfehérje-szintézis hatékony stimulálásához. [5,8,9]
     

Hivatkozások
1) Volpi et al: Am J Clin Nutr
2) Morley J et al: The Society for Sarcopenia, Cachexia and Wasting Diseases. J Am Med Dir Assoc 2010
3) Boirie Y: J Nutr Health Aging, 2009
4) Österreichisches Expertenstatement, Jan 2010
5) Cuthbertson et al. Faseb J, 2005.
6) Bohe et al, J physiol 2001
7) Luiking Y et al: Clin Nutr. 2010
8) Katsanos, C. et al. Am J Physiol Endocrinol Metab, 2006.
9) Dillon, E et al. J Clin Endocrinol Metab, 2009