Skip to Navigation

Osztrák szakértői állásfoglalás

A "A korral együttjáró izomleépülés: A szarkopénia diagnosztizálása és kezelése" c. osztrák szakértői állásfoglalás definiálja a szarkopéniát és meghatározza a kórképhez tartozó állapotokat. Kitér a geriátriai szindróma prevalenciájára valamint a lehetséges okokra is, melyek a kialakulásához vezethetnek. Emellett a cikk bemutat egy a  klinikai gyakorlatban egyszerűen kivitelezhető, diagnosztizálásra alkalmas algoritmust.

A cikk célja, hogy erre a veszélyes geriátriai kórképre felhívja a figyelmet valamint lehetőséget biztosítson a rizikócsoport vagy azon emberek számára, akik már a tipikus szarkopéniás tüneteket észlelik magukon, kompetens diagnózis felállítására és -pozitív diagnózis esetén - az eredményes kezelésre. 

A lehetőségek már adottak, pusztán élni kell velük.

Szerzők:

  • Prim. Dr. Klaus Hohenstein MSc., Institut für Physikalische Medizin und Rehabilitation, Geriátriai Centrum Wienerwald, Bécs
  • Prim. Univ.-Prof. Dr. Monika Lechleitner  Belgyógyász szakorvos, LKH Hochzirl orvos igazgatónője
  • Univ.-Prof. Mag. Dipl.-Ing. Dr. Erich Roth, Sebészeti Egyetemi Kórház, MedUni/AKH Bécs, Klinikai Táplálás Munkacsoport  (AKE)
  • Prof. Dr. Cornel Sieber, Biomedicina az idősödés során intézet vezetője, Friedrich-Alexander-Egyetem Erlangen-Nürnberg,Geriátriai Klinika orvos -vezetője Nürnberg
  • Dr. Ernst Thalhammer, Általános orvos, Bécs

Ha az állásfoglalást el szeretné olvasni, kattintson a linkre.