Skip to Navigation

Időskori megnövekedett fehérjeigény

Az időskorra jellemző az elégtelen fehérjebevitel

Ugyanakkora mennyiségű izomfehérje képzéséhez az idős embereknek magasabb fehérjebevitelre van szükségük, mint a fiatalabbaknak.[1]

  • A jelenlegi táplálkozási ajánlások (RDA) nem veszik figyelembe az időskori megnövekedett fehérje szükségletet: általánosan minimum 0,8 g/ttkg/nap fehérje bevitelt javasolnak minden felnőtt számára 19 éves kortól kezdve.  [2,3]
  • A tanulmányok azonban kimutatják, hogy az idősek, különösképpen a szarkopéniás betegek számára a nitrogén egyensúly és a zsírmentes testtömeg fenntartása érdekében nagyobb mennyiség szükséges: 1-1,5 g/ttkg/nap. [1,2]
  • Ugyanakkor az idősek 25 százaléka a 0,8 g/ttkg/nap fehérje mennyiséget sem fogyasztja el. Ez az arány a 70 éven felülieknél már 40 százalék. Az idős emberek 50 százaléka kevesebb, mint 1 g/ttkg fehérjét visz be a szervezetébe naponta. [4]

 A fentiek alapján elmondható, hogy általános, széles körben megfigyelhető jelenség a túl alacsony fehérjebevitel, melynek drámai következményei lehetnek. [1]

Egészséges idősödés és test összetételének változására vonatkozó tanulmány:

Health, Aging and Body Composition Studie_1A kutatás során azok a csoporttagok, akik a legnagyobb mennyiségű fehérjét fogyasztották el, kb. 40 százalékkal kevesebbet veszítettek a zsírmentes testtömegükből, mint azok, akik a legkevesebb fehérjét fogyasztották. A megfigyelés 3 évig tartott.
 

Health, Ageing and Body Composition Studie

Forrás: Houston et al., Am J Clin Nutr 2008; Bartali et al.


A legkevesebb fehérjét fogyasztó csoportban kétszer több volt azoknak a száma, akik nagyon gyengének, elesettnek érezték magukat.
 

Hivatkozások
1) Österreichisches Expertenstatement, Jan 2010
2) Morley J et al: The Society for Sarcopenia, Cachexia and Wasting Diseases. J Am Med Dir Assoc 2010.
3) Gaffney- Stomberg et al., J Am Geriatr Soc 2009
4) Feart et al., Br J Nut 2007