Skip to Navigation

Gyakran Ismételt Kérdések

Mi a szarkopénia?

A szarkopénia a korral együtt járó izomtömeg, izomerő és izomműködés csökkenés. Ahogy az ember idősödik, veszít izomtömegéből és erejéből, ami a fizikai teljesítőképesség és működés hanyatlását eredményezi. A kórkép súlyosbodásával az önellátás képessége oly mértékben csökkenhet, hogy a beteg mások ápolására, gondozására szorul.

Miért alakul ki a szarkopénia?

A szarkopéniának számos kiváltó oka lehet, amelyek gyakran együttesen okozzák a betegség kialakulását. Gyakran életmódbeli tényezők állnak a háttérben, mint például a testmozgás hiánya és a nem megfelelő táplálkozás (pl. alacsony fehérjebevitel, D-vitamin hiány), de szarkopéniát okozhat a korral járó hormonális változások és a citokin-szint megváltozása. Emellett kiváltó ok lehet az ideg-izom működés csökkenése, valamint genetikai hajlam.

Hogyan diagnosztizálható a szarkopénia?

Többféle módszer is ismeretes:
  - az izomtömeg mérése a gyakorlatban (DXA, BIA),
  - az izomerő mérése (ökölszorító erőmérő) és
  - az izomműködés (SPPB, járás gyorsaság) mérése.

A mindennapokban az eszköz nélkül is jól alkalmazható SPPB teszt a legalkalmasabb.

Hogyan segít a táplálásterápia a szarkopénia kezelésében?

A leucin és más esszenciális aminosavak kulcsfontosságú szerepet játszanak az izmok fehérje-szintézisének serkentésében. Mivel a kor előrehaladtával az izmok kevésbé érzékenyek az anabolikus hatásokra, az időseknek nagyobb mennyiségű leucinra és egyéb esszenciális aminosavakra van szükségük ahhoz, hogy ugyanolyan mértékű izomfehérje-szintézis valósuljon meg, mint a fiataloknál.

Az izomvesztés lassításához és az izmok újraépítéséhez tehát aminosavakban, ezen belül is leucinban gazdag, kiegyensúlyozott étrendre van szükség. Azonban az emelt mennyiségű aminosavak elfogyasztása normál étkezéssel csak nagyon nehezen valósítható meg.

Hol lehet megvásárolni a FortiFitet?

Patikában és a nutrishop.hu webshopban recept nélkül kapható.

Cukorbetegek fogyaszthatják a FortiFitet?

Mielőtt cukorbeteg fogyasztaná konzultáljon orvosával, dietetikusával. Egy adag 9,4 g szénhidrátot tartalmaz, ebből szacharóz 2,4 g.

Milyen gyakorlatok alkalmasak a szarkopénia megelőzésére és kezelésére?

Leghatékonyabb kezelés elérése érdekében javasolt a táplálásterápia és a mozgásterápia együttes alkalmazása. Ajánlott gyakorlatok

Mennyire előnyös, ha a FortiFit port víz helyett tejjel készítik el?

Nem javasoljuk, hogy a víz helyett tejjel készítsék el a tápszerport, mert a FortiFit gyomorból való gyors kiürülését a tej kazein tartalma lassítja és ennek következtében nem tudunk elérni rövid időn belüli magas aminosav koncentrációt a vérben.